Babka migdałowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno migdałowa babka, prosta w wykonaniu. Uroku i smaku ciastu dodaje polewa czekoladowa oraz połówki migdałów.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Forma z kominem do pieczenia babek
    4 duże jajka
    Szczypta soli
    200 g cukru
    20 dag masła
    ½ szklanki zmielonych migdałów
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 niepełna szklanka mąki tortowej
    1,5 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
    Kilka kropli olejku migdałowego
    Tłuszcz do formy
    1 łyżka zmielonych migdałów do posypania formy
    Do dekoracji:
    Połówki migdałów
    Posypka lukrowa
    10 dag gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wymieszać. Żółtka, masło i cukier utrzeć na jednolitą, puszystą masę. Do utartej masy porcjami dodawać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszać. Na koniec dodać zmielone migdały, olejek migdałowy, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Ubite białka dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, posypać zmielonymi migdałami, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni 50 minut. Przed końcem pieczenia patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.Czekoladę rozpuscić w kąpieli wodnej, polać wystudzoną babkę, udekorować połówkami migdałów i posypką lukrową, schłodzic.

Porady

1.do dekoracji można wykorzystać też mielone migdały. 2. do ciasta można dodać też proszek budyniowy o smaku migdałowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować