Babka migdałowa

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka migdałowa jest jednym z popularniejszych wersji klasycznej babki ucieranej. Jest przy tym prosta i szybka w wykonaniu. Babka migdałowa jest pełna migdałów. Spotkamy je zarówno w cieście(zastępują mąkę), jak i w polewie. Babka migdałowa jest jednocześnie pełna aromatu migdałów, sypka oraz słodka. Przygotowują ją zazwyczaj na święta lub specjalne okazje. Babka migdałowa długo zachowuje swoją świeżość, gdyż jest bardzo wilgotna. Możecie spokojnie przygotować ją na kilka dni wcześniej przed przyjęciem. Polecam!

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g cukru pudru
    150 g cukru
    150 g mąki pszennej
    100 g mielonych migdałów
    25 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżki)
    30 ml wody
    4 jajka
    aromat migdałowy
    migdały do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy ciągle ucierając po jednym jajku. Migdały mielimy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, mielone migdały, aromat i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Babkę przelewamy do wysmarowanej i opruszonej bułką tartą formy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-55 minut. Studzimy.
    Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Krótko mieszamy do powstania lukru. Wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować