1.CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć blachę (25/35 cm.) i podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C, drugą część zamrozić. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć obrane i pokrojone na połówki owoce kiwi.
2.BUDYŃ:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym rozpuścić budyń, mąkę ziemniaczną i żółtka. Ugotować budyń. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Ciepły budyń wyłożyć na owoce i na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec ok. 45 - 50 min. w temp. 180*C.
Porady
Ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Pozostałe z ciasta białka można zamrozić i wykorzystać później do innych ciast lub lukru.
Komentarze