BABKA POMARAŃCZOWA

5 (4 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Babka pomarańczowa to idealny wypiek na Świąteczny stół wielkanocny. Babka z tego przepisu wychodzi mięciutka i puszysta. Dodatek białej czekolady idealnie podkreśla delikatny pomarańczowy smak ciasta. Babka jest jednym z ulubionych ciast wypiekanych na święta. Pięknie prezentuję się na stole, możemy ozdobić w dowolny sposób.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    100 ml oleju,
    250 ml soku z pomarańczy,
    320 g mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie wlewamy olej. i delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy mąkę oraz sok pomarańczowy. Sok możemy użyć gotowy z butelki lub wyciśnięty z pomarańczy.

    Gdy już mamy przygotowane ciasto wlewamy je do formy. Moja forma ma 28 cm średnicy i jest z kominem. Forma powinna być wysmarowana masłem i posypana mąką.

    Babkę pieczemy około 1 godziny do suchego patyczka w 180 stopniach góra dół.

    Przygotowaną babkę ozdabiamy rozpuszczoną białą czekoladą oraz posypujemy skórką pomarańczową.

Porady

Babkę możemy udekorować w dowolny sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować