Wilgotna baba o ciekawym, twarożkowym smaku. Delikatna, lekko słodka, z lukrem posypanym wiórkami kokosowymi. Babka która pozostaje świeża przez parę dni, jednak należy pamiętać by trzymać ją pod przykryciem.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
350g. mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml rozpuszczonego masła 82%
2 jajka
2 łyżki majonezu
150g. twarogowego serka jogurtowego
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyki soku z cytryny
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
masło do wysmarowania blaszki
bułka tarta do wysmarowania blaszki
Babka na twarożkowym serku jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Wlać masło, wbić jajka, dodać serek twarogowy oraz majonez.
Wymieszać składniki do powstania jednolitego ciasta.
2.Blaszkę na babkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, przelać ciasto.
Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym d 180st.
3.Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, polać wystudzoną babkę.
Ciasto osypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Komentarze