Babka na twarożkowym serku jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna baba o ciekawym, twarożkowym smaku. Delikatna, lekko słodka, z lukrem posypanym wiórkami kokosowymi. Babka która pozostaje świeża przez parę dni, jednak należy pamiętać by trzymać ją pod przykryciem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350g. mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 ml rozpuszczonego masła 82%
    2 jajka
    2 łyżki majonezu
    150g. twarogowego serka jogurtowego
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyki soku z cytryny
    2 łyżki wiórek kokosowych
    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania blaszki
    bułka tarta do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Przetwory

Babka na twarożkowym serku jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
    Wlać masło, wbić jajka, dodać serek twarogowy oraz majonez.
    Wymieszać składniki do powstania jednolitego ciasta.
  • 2. Blaszkę na babkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, przelać ciasto.
    Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym d 180st.
  • 3. Lukier: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, polać wystudzoną babkę.
    Ciasto osypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować