Lubię ciasta drożdżowe na różne sposoby. Dodatek serka homo sprawia, że ciasto utrzymuje długo świeżość.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
o 50g drożdży,
o 100ml mleka,
o 200g waniliowego serka homo,
o 4 żółtka,
o 5 szklanek mąki,
o ½ szklanki cukru,
o 1 cukier wanilinowy,
o 1 łyżeczka soli,
o 100g masła,
o 1 szklanka rodzynek
o Lukier: 2 łyżki mleka+10 łyżek cukru pudru,
o Do posmarowania: 1 żółtko+1łyżka mleka
Babka drożdżowa na serku homogenizowanym z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. W tym czasie żółtka utrzyj z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj serek homo i wymieszaj. Dodaj podrośnięty rozczyn, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto kilka minut aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstaw na około 1 godzinę do podrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Podczas wyrastania ciasto przykryj ściereczką.
Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odsącz je na sitku.
Do wyrośniętego ciasta dodaj rodzynki i wrabiaj 1-2 minuty. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem, aby ponownie podrosło.
Ciasto posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Ciasto piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 35 minut.
Ciasto wyjmij.
Przygotuj lukier mieszając ze sobą mleko i cukier puder. Polej nim jeszcze ciepłą babkę. Babkę całkowicie wystudź dopiero podawaj.
Komentarze