Cytrynowa babka na serku homogenizowanym

4.49 (144 ocen)

Pyyyyyyszniutka wilgotna i aromatyczna cytrynowa babeczka:) polecam na święta i na co dzień...szybka w przygotowaniu i niezbyt kosztowna czyli tak jak lubię:)

Składniki:

  • 250 g mąki
    150 g margaryny tortowej ( miękkiej)
    200 g cukru
    250 g serka waniliowego homogenizowanego
    3 jajka rozm,L
    1 kisiel cytrynowy bez cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z 1/2 cytryny
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Cytrynowa babka na serku homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka utrzeć do białości z cukrem 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli oraz kisielem. Odłożyć na bok.
    Jajka utrzeć na jasno z cukrem
  • dodać mąkę 2. Następnie po jednej łyżce dodawać margarynę, za każdym razem dobrze ucierając masę. Następnie w trzech częściach dodać mąkę i serek cały czas mieszając mikserem.
  • przełożyć do formy 3. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do silikonowej formy do pieczenia ( zwykła przygotować jak zwykle). Piec około 50-60 minut w 180 st, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować