Babka na batatach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Smaczna babka na stół Wigilijny.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna 35 dag
    Mąka kukurydziana 15 dag
    Cukier 12,5 dag
    Cukier waniliowy 1 torebka
    Żółtka jaja 5 szt.
    Szczypta soli
    Drożdże 3 dag
    Margaryna 1 kostka
    Mleko roślinne migdałowe ½ szklanki
    Batat 1 szt. (większy)
    rodzynki 5 dag
    Cukier puder do posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka na batatach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata dobrze wyszorować, ugotować, obrać ze skórki i zmiksować. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać2 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę cukru, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Margarynę rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać obie mąki ze szczyptą soli, cukrem waniliowym. Dodać żółtka, batata oraz rozczyn drożdżowy i lekko wymieszać. Dodać przestudzoną margarynę i rodzynki. Dokładnie wyrobić ciasto i ponownie odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Ponownie je zagnieść i przełożyć do natłuszczonej formy i odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować