Szpinakowe gniazda na batatach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wytrawna kompozycja z bogatym bukietem smaków. Doskonała jako przystawka na wyjątkowe okazje jak i na codzienny posiłek. Zaskakujące połączenie, które z pewnością zadziwi i zasmakuje.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 duży batat
    1 opakowanie mozarelli mini
    200g świeżego lub mrożonego szpinaku
    100g boczku
    1 łyżka śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    sól
    pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szpinakowe gniazda na batatach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obrać i pokroić w plastry grubości ok 0,5-1cm a następnie podsmażyć na oliwie 3 min z każdej strony. Następnie odłożyć na blachę do pieczenia i doprawić solą i pieprzem
  • 2. Szpinak usmażyć z drobno posiekanym czosnkiem
  • 3. Boczek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Do zarumienionego boczku dodać posiekaną cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli.
  • 4. Dodać boczek z cebulę do szpinaku a do tego łyżkę śmietany i wymieszać.
  • 5. Szpinak z dodatkami wyłożyć na podsmażone bataty. W środek szpinaku wetkną kulki mozarelli i piec przez ok 15 min w temp 220 stopni aż mozarella się rozpuści.

Porady

Jeśli ma to być danie wegańskie to boczek z powodzeniem można zastąpić ciecierzycą. Można podawać z dodatkiem świeżej pietruszki lub innych ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Boczek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować