Sola pod szpinakiem pieczona na batatach

4.5 (165 ocen)

Słodki ziemniak i ryba pod szpinakową kołderką , połączenie wprost idealne. A wszystko przygotowane w parę chwil przy użyciu piekarnika.

Składniki:

  • Składniki:
    3 filety Soli (każdy po ok.150g.)
    6 kostek mrożonego brykietu szpinaku
    1 duży batat (ok.0,5kg.)
    1 łyżka śmietany18%
    sól morska świeżo mielona
    pieprz cytrynowy
    oliwa z oliwek
    świeży posiekany koperek do oprószenia gotowego dania
    plastry cytryny do podania z rybą
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Sola pod szpinakiem pieczona na batatach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety jeśli mrożone rozmrozić w mleku , umyć , osuszyć.
    Brykiet zostawić do rozmrożenia , miękki wymieszać ze śmietaną.
    Batata obrać , pokroić w cienkie plastry ok.1 cm.
  • 2. Blaszkę do pieczenia skropić oliwą z oliwek , ułożyć plastry batata , czynność powtórzyć.
    Na ziemniaka położyć filety soli ,oprószyć je solą i pieprzem cytrynowym.
    Każdą rybę przykryć kołderką ze szpinaku.
  • 3. Danie piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Podawać posypane świeżym koprem z plastrami cytryny oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować