Babka mocno czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszna babka czekoladowa, której wnętrze przypomina niemal obłędne brownie!

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
    cukier - 150-160g
    czekolada gorzka - 100g
    olej - 265ml
    mąka pszenna - 200g
    proszek do pieczenia - 1 1/3 łyżeczki
    kakao - ok. 13 płaskich łyżeczek
    Dodatkowo:
    czekolada gorzka - 50g
    czekolada mleczna - 50g
    śmietana 30% - kilka łyżek
    rodzynki - do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka mocno czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach z cukrem. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Dolewamy olej, dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około 60 minut. Gotową babkę polewamy czekoladą mleczną i gorzką roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub śmietanki. Posypujemy dowolnymi bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

3.48 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka z budyniów

To może cię zainteresować