Babka czekoladowa z wiśniami

4.48 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babka jest pyszna.Najlepsza po kilku godzinach,wtedy ciasto jest wilgotne,a wiśnie przełamują smak czekolady,sprawiają,że babka jest lekko kwaskowa.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g margaryny
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka mleka+pół szklanki do roztopienia czekolady
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    Ponadto:
    400 g wiśni bez pestek (ja miałam wypestkowane wiśnie z kompotu)
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka czekoladowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na białą masę,kolejno wbijamy po jednym jajku,cały czas ucierając.
    2.Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao mieszamy.
    3.Czekoladę roztapiamy w garnku,dolewamy pół szklanki mleka,wtedy czekolada jest bardziej płynna.Ostudzamy.
    4.Wiśnie odcedzamy,drylujemy.
    5.Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę,mieszamy,partiami wsypujemy sypkie składniki na przemian z mlekiem, ucieramy.
    6.Z tej ilości składników wyjdą dwie babki,więc smarujemy dwie foremki 12×25 cm.Przekładamy do nich masę czekoladową,na wierzchu układamy wiśnie.Pieczemy w 180 stopniach 10 minut,na chwilę wyjmujemy babki posypujemy cukrem i ponownie pieczemy ok.40 minut.

Porady

Babkę można polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Mleko Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

3.48 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka z budyniów

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka czekoladowa

To może cię zainteresować