Babka czekoladowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na białą masę,kolejno wbijamy po jednym jajku,cały czas ucierając.
2.Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao mieszamy.
3.Czekoladę roztapiamy w garnku,dolewamy pół szklanki mleka,wtedy czekolada jest bardziej płynna.Ostudzamy.
4.Wiśnie odcedzamy,drylujemy.
5.Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę,mieszamy,partiami wsypujemy sypkie składniki na przemian z mlekiem, ucieramy.
6.Z tej ilości składników wyjdą dwie babki,więc smarujemy dwie foremki 12×25 cm.Przekładamy do nich masę czekoladową,na wierzchu układamy wiśnie.Pieczemy w 180 stopniach 10 minut,na chwilę wyjmujemy babki posypujemy cukrem i ponownie pieczemy ok.40 minut.
Komentarze