Babka mocno czekoladowa

4.67 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka mocno czekoladowa z dodatkiem czarnego kakao .Jest mięciutka ,wilgotna ,puszysta ,pyszna ,nie za słodka ,bardzo czekoladowa .
Na jej wykonanie potrzebujemy dosłownie 15minut,polecam serdecznie.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g margaryny lub masła
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki jogurtu greckiego
    3 łyżki kakao
    2 tabliczki czekolady (200g)

    Polewa :
    tabliczka czekolady
    2-3 łyżki śmietanki 30 lub 36%
    migdały do posypania ( może być to również kokos,posypka ,orzechy..)
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka mocno czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka mocno czekoladowa 1. Margarynę utrzeć z jajkami,cukrem i cukrem waniliowym.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i jogurt .
    Na końcu dodać strata lub pokrojoną czekoladę .
  • Babka mocno czekoladowa 2. Wyłożyć do formy,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach ok 50 minut .
  • Babka mocno czekoladowa 3. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki .Gotowa wylać na babkę i posypać migdałami .

Porady

Ja użyłam silikonowej formy ,której nie smarowałam niczym . Z tej porcji wychodzi jedna nie duża babka .jeśli chcemy większą lub dwie ,to składniki razy dwa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować