Babka mega kokosowa - pyszny wilgotna i puszysta

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Użyłam foremki 26 cm x 11 cm

    250 g mąki pszennej (około półtorej szklanki 250 ml)
    150 g cukru (trochę więcej jak pół szklanki 250 ml)
    150 ml mleczka kokosowego
    100 g masła roztopionego i przestudzonego
    4 jajka (rozmiar L)
    40 g wiórków kokosowych (około 6 łyżek)
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    na lukier:
    około 2 łyżeczek soku z cytryny
    około 1 łyżeczki zimnej wody
    i około 3 łyżek z dużą górką cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto kokosowe

Babka mega kokosowa - pyszny wilgotna i puszysta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka kokosowa 1. Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszam.

    Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję około 3 minut, tak żeby zbielały i stały się puszyste.
    Następnie, cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleczko kokosowe i wiórka kokosowe.
    Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  • Babka kokosowa 2. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Babka kokosowa 3. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i foremki.

    Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
  • babka kokosowa 4. Wystudzone ciasto możemy dodatkowo pomalować lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi.
    Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam – lukier powinien być dość luźny.

    Tak przygotowanym lukrem maluję górę ciasta oraz boki i obsypuję wiórkami kokosowymi.
  • Babka kokosowa 5. Ciasto kokosowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Porady

Wiórka kokosowe możemy również podprażyć na złoty kolor na patelni i wtedy dodać do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować