Babka mega kokosowa - pyszny wilgotna i puszysta

  • wyświetlono: 958 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe.

babciaP
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Użyłam foremki 26 cm x 11 cm

250 g mąki pszennej (około półtorej szklanki 250 ml)
150 g cukru (trochę więcej jak pół szklanki 250 ml)
150 ml mleczka kokosowego
100 g masła roztopionego i przestudzonego
4 jajka (rozmiar L)
40 g wiórków kokosowych (około 6 łyżek)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na lukier:
około 2 łyżeczek soku z cytryny
około 1 łyżeczki zimnej wody
i około 3 łyżek z dużą górką cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Babka mega kokosowa - pyszny wilgotna i puszysta

  • Babka kokosowa1. Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszam.

    Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję około 3 minut, tak żeby zbielały i stały się puszyste.
    Następnie, cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleczko kokosowe i wiórka kokosowe.
    Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  • Babka kokosowa2. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Babka kokosowa3. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i foremki.

    Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
  • babka kokosowa4. Wystudzone ciasto możemy dodatkowo pomalować lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi.
    Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam – lukier powinien być dość luźny.

    Tak przygotowanym lukrem maluję górę ciasta oraz boki i obsypuję wiórkami kokosowymi.
  • Babka kokosowa5. Ciasto kokosowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Porady

Wiórka kokosowe możemy również podprażyć na złoty kolor na patelni i wtedy dodać do ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastokokosWielkanocbabkawiórka kokosoweciasto kokosowewypieki na wielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Puszysta babka

Dodane przez: Lidka Bawolska

Puszysta babka

Puszysta baba to babka bardzo smaczna...

Ciasto z truskawkami

Dodane przez: magmir81

Puszyste ciasto z truskawkami i mleczkiem...

Krótko i na temat: najlepsze ciasto...

xxx

Dodane przez: capri

puszysta babka parzona

W smaku babka jest typowo piaskowa,...

Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi

Dodane przez: gotowanietoproste

Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo...

Przepyszne jest to ciacho, wilgotne,...

Puszyste ciasto kokosowo-serowe

Dodane przez: Kameleon

Puszyste ciasto kokosowo-kokosowe

Dla amatorów smaku i aromatu kokosu,...

BABKA

Dodane przez: Asica35

PUSZYSTA BABKA

COŚ SZYBKIEGO DO KAWY :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE