Przepis na ciasto kokosowe – babkę kokosową, ciasto jest puszyste, delikatne, wilgotne i mocno kokosowe.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Użyłam foremki 26 cm x 11 cm
250 g mąki pszennej (około półtorej szklanki 250 ml)
150 g cukru (trochę więcej jak pół szklanki 250 ml)
150 ml mleczka kokosowego
100 g masła roztopionego i przestudzonego
4 jajka (rozmiar L)
40 g wiórków kokosowych (około 6 łyżek)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na lukier:
około 2 łyżeczek soku z cytryny
około 1 łyżeczki zimnej wody
i około 3 łyżek z dużą górką cukru pudru
Babka mega kokosowa - pyszny wilgotna i puszysta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodaję proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszam.
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję około 3 minut, tak żeby zbielały i stały się puszyste.
Następnie, cały czas miksując dodaję roztopione i przestudzone masło, mleczko kokosowe i wiórka kokosowe.
Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach do połączenia się składników.
2.Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i foremki.
Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
4.Wystudzone ciasto możemy dodatkowo pomalować lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam – lukier powinien być dość luźny.
Tak przygotowanym lukrem maluję górę ciasta oraz boki i obsypuję wiórkami kokosowymi.
5.Ciasto kokosowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Porady
Wiórka kokosowe możemy również podprażyć na złoty kolor na patelni i wtedy dodać do ciasta.
Komentarze