Rafaello - puszysta babka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszysta, lekka, kokosowa, bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Babki ucierane to obowiązkowy Wielkanocny smakołyk :).

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:


    15 dag cukru
    12 dag miękkiego masła
    3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
    30 dag mąki pszennej
    250 ml mleka kokosowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Rafaello - puszysta babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Masło utrzyj z cukrem na puch.

    2. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku do masy.

    3. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę.

    4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

    5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie.

    6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić.

    7. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.

    8. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy.

    9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    10. Ostudź na kartce, a następnie dowolnie udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować