Chałka z Kruszonką - delikatna pyszna i puszysta

4.49 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Witam serdecznie, tym razem przepis na chałkę z kruszonką. Chałka jest bardzo smaczna, puszysta i delikatna. Polecam upiec chałkę, bo jest naprawdę bardzo smaczna.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 500)
    150 g letniego mleka (mleko podałam w gramach dlatego ponieważ łatwiej jest odważyć 150 gramów mleka niż odmierzyć 150 ml)
    60 g cukru kryształ (jeżeli lubimy słodsze wypieki to możemy dodać więcej cukru)
    60 g masła roztopionego i przestudzonego
    1 żółtko + 1 całe jajko (rozmiar L)
    25 g drożdży świeżych
    szczypta soli

    na kruszonkę:
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru kryształ
    1 łyżka masła o temperaturze pokojowej

    do pomalowania chałki:
    1 białko
    i około 2 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasta Ciasto drożdżowe

Chałka z kruszonką - delikatna pyszna i puszysta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka z kruszonką 1. Najpierw przygotuję rozczyn:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, letnie mleko (całe), i około 2 dużych łyżek mąki. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
  • chałka z kruszonką 2. Po 15 minutach (ciasto można przygotować robotem):
    Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.

    Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące.

    Tak przygotowane ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i dostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30°C.
  • Chałka z kruszonką 3. Po 30 minutach, ciasto odpowietrzam. Ciasto ugniatam kilkukrotnie w misce, ponownie miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
  • Chałka z kruszonką 4. Końcowe przygotowanie chałki:
    Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję wałek, który dzielę na 3 w miarę równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę i nakrywam folią aby ciasto nie obsychało.

    Następnie z każdej kulki formuję wałek o długości około 40 centymetrów.
  • Chałka z kruszonką 5. Gdy wałeczki mam już uformowane, to wyplatam chałkę. Chałkę wyplatam w taki sam sposób jak wyplata się warkocze. Należy pamiętać aby końcówki dobrze i mocno zapleść (ścisnąć), aby się nie rozeszły podczas pieczenia.

    Tak przygotowaną chałkę, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam folią spożywczą i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
  • Chałka z kruszonką 6. Przygotowanie kruszonki:
    W tym czasie gdy wyrasta chałka przygotuję kruszonkę. Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier i miękkie masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

    Pieczenie chałki:
    Przed pieczeniem chałkę maluję białkiem. Do białka dodaję około 2 łyżek mleka, roztrzepuję i dokładnie maluje chałkę.
    Następnie górę i boki chałki posypuje kruszonką.
  • Chałka z kruszonką 7. Blachę z chałką wkładam do piekarnika nagrzanego do 170°C i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Po upieczeniu, chałkę od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
  • Chałka z kruszonką 8. Chałka z kruszonką jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować