Witam serdecznie, tym razem przepis na chałkę z kruszonką. Chałka jest bardzo smaczna, puszysta i delikatna. Polecam upiec chałkę, bo jest naprawdę bardzo smaczna.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g mąki pszennej (typ od 400 do 500)
150 g letniego mleka (mleko podałam w gramach dlatego ponieważ łatwiej jest odważyć 150 gramów mleka niż odmierzyć 150 ml)
60 g cukru kryształ (jeżeli lubimy słodsze wypieki to możemy dodać więcej cukru)
60 g masła roztopionego i przestudzonego
1 żółtko + 1 całe jajko (rozmiar L)
25 g drożdży świeżych
szczypta soli
na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kryształ
1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
do pomalowania chałki:
1 białko
i około 2 łyżek mleka
Chałka z kruszonką - delikatna pyszna i puszysta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, letnie mleko (całe), i około 2 dużych łyżek mąki. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
2.Po 15 minutach (ciasto można przygotować robotem):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące.
Tak przygotowane ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i dostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30°C.
3.Po 30 minutach, ciasto odpowietrzam. Ciasto ugniatam kilkukrotnie w misce, ponownie miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
4.Końcowe przygotowanie chałki:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję wałek, który dzielę na 3 w miarę równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę i nakrywam folią aby ciasto nie obsychało.
Następnie z każdej kulki formuję wałek o długości około 40 centymetrów.
5.Gdy wałeczki mam już uformowane, to wyplatam chałkę. Chałkę wyplatam w taki sam sposób jak wyplata się warkocze. Należy pamiętać aby końcówki dobrze i mocno zapleść (ścisnąć), aby się nie rozeszły podczas pieczenia.
Tak przygotowaną chałkę, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam folią spożywczą i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
6.Przygotowanie kruszonki:
W tym czasie gdy wyrasta chałka przygotuję kruszonkę. Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier i miękkie masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie chałki:
Przed pieczeniem chałkę maluję białkiem. Do białka dodaję około 2 łyżek mleka, roztrzepuję i dokładnie maluje chałkę.
Następnie górę i boki chałki posypuje kruszonką.
7.Blachę z chałką wkładam do piekarnika nagrzanego do 170°C i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu, chałkę od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
8.Chałka z kruszonką jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze