Dzisiaj propozycja dla smakoszy kawy, a konkretnie espresso. Właśnie na bazie espresso upiekłam prostą babkę do kawki. Wzbogaciłam ją o borówki. Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Serdecznie polecam:)
Babka kawowa z borówkami ( bez białego cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć masło, dodać erytrol i utrzeć na puszysty krem. Następnie dodawać po 1 jajku za każdym razem ucierając całość. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać połowę do masy, wymieszać.
2.Dodać połowę espresso i ponownie zmiksować. Dodać resztę mąki i espresso ( za każdym razem osobno) i wymieszać do połączenia składników. Dodać borówki i delikatnie przemieszać.
3.Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach około 45-55 minut do suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć erytrolem zmielonym na puder. Smacznego.
Komentarze