Babka dyniowa bez cukru

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Już nie raz pisałam, że uwielbiam dynię. Tym razem użyłam jej do dietetycznego ciasta. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dzięki czemu ciasto jest dużo zdrowsze. Babkę polałam gorzką czekoladą. Dzięki tym zabiegom można pokusić się o kawałeczek babki do kawy bez większych wyrzutów sumienia ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g miękkiego masła
    2/3 szkl ksylitolu
    4 jajka
    3 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl puree z dyni
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    gorzka czekolada
    łyżka zmielonych orzechów
    kilka orzechów pekan do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka dyniowa bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło utrzeć na puszystą masę z ksylitolem. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do miksowanego ciasta. Na koniec dodać puree z dyni. 2/3 ciasta przełożyć do foremki na babkę. Do pozostałego dodać kakao i cynamon, wylać na jasne ciasto.
    Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać babkę i udekorować orzechami.

Porady

Ksylitol jest zdrowym zamiennikiem cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować