Babka Duszek

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babka Duszek stanowi sporą frajdę dla dzieci. Wkrótce Halloween. Możemy je zachęcić do wspólnej pracy i zabawy. Nasze maluch oczekiwały z wielkim zainteresowaniem na cukierki, które były w środku… Cukierek albo psikus!!! Niespodzianka: 2 w 1: cukierek i psikus!!!

DSC_0282
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wniliowy
szczypta soli
Masa:
2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
170 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatki:
mała paczka cukierków M&Ms lub innych ulubionych
3 ciastka Oreo na wykonanie oczu i ust
kilka ciastek Oreo do rozkruszenia (4-5 szt.)

Sposób przygotowania przepisu:

Babka Duszek

  • Babka Duszek1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
    Oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w misce i utrzeć mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, lekką i jasną masę. Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto przelać do formy na dużą babkę z dziurką (o pojemności ok. 3 l) oraz do foremki na tartaletki lub małą babeczkę. Mała babeczka będzie kopułką duszka. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Dużą babkę piec około 40 minut w temperaturze 170ºC lub do suchego patyczka, natomiast małą ok. 20 minut. Stopień wypieczenia sprawdzać patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ciasto jest delikatna i może nam nieco opaść, ale to nie przeszkadza w dalszych pracach.
    Ugotować 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, skrobią na gładką masę. Mleko z mąkami wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić i całkowicie wystudzić, często mieszając. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać masę w kilku turach. Masę wstawić na ok. 30 min do lodówki.
  • Babka Duszek2. Babkę ułożyć na talerzu. Do środka wsypać cukierki.
  • Babka Duszek3. Górny rant dużej babki posmarować masą.
  • Babka Duszek4. Na babce ułożyć na małą babeczkę. Całość posmarować masą, nadając kształt duszka. Wygładzić postać.
  • Babka Duszek5. Z 3 ciastek Oreo pozbyć się przełożenia, zeskrobując nożem. Nożem wyciąć oczy i nadać kształt ust. Pozostałe ciastka rozkruszyć i obsypać wokół Duszka. Z masy dorobić łapki.
  • Babka Duszek6. Jeżeli dziurka (komin) jest duży i babka nie przejdzie wilgocią, to w czasie krojenia wysypią się cukierki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastociastkakremurodzinybabkadla dziecimasacukierkidzieciciasto ucieranełatwetaniehalloweenoreoM&Mszabawaduszekpsikus

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka cytrynowa

Szybka w przygotowaniu babka z...

Wielkanoc

Dodane przez: zuzanna31

Babka wielkanocna

Tradycyjna babka na Święta Wielkanocne,...

Babka sękacz

Dodane przez: joanna30

Babka sękacz

Przepis na tę babkę czekał na mnie...

Babka piaskowa

Dodane przez: _rybka20_

Babka piaskowa

Najprostsza i najlepsza babka jaką...

Trójkolorowa babka

Dodane przez: monika016

Trójkolorowa babka

Przedstawiam przepis na babkę trzy...

Babka Wielkanocna

Dodane przez: ewaeu

Babka Wielkanocna

Babka od święta i na co dzień,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE