Babka Duszek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka Duszek stanowi sporą frajdę dla dzieci. Wkrótce Halloween. Możemy je zachęcić do wspólnej pracy i zabawy. Nasze maluch oczekiwały z wielkim zainteresowaniem na cukierki, które były w środku… Cukierek albo psikus!!! Niespodzianka: 2 w 1: cukierek i psikus!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    4 duże jajka
    8 łyżek ciepłej wody
    8 łyżek oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wniliowy
    szczypta soli
    Masa:
    2 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    1 duży cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    170 g masła w temperaturze pokojowej

    Dodatki:
    mała paczka cukierków M&Ms lub innych ulubionych
    3 ciastka Oreo na wykonanie oczu i ust
    kilka ciastek Oreo do rozkruszenia (4-5 szt.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka duszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Duszek 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
    Oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w misce i utrzeć mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, lekką i jasną masę. Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto przelać do formy na dużą babkę z dziurką (o pojemności ok. 3 l) oraz do foremki na tartaletki lub małą babeczkę. Mała babeczka będzie kopułką duszka. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Dużą babkę piec około 40 minut w temperaturze 170ºC lub do suchego patyczka, natomiast małą ok. 20 minut. Stopień wypieczenia sprawdzać patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ciasto jest delikatna i może nam nieco opaść, ale to nie przeszkadza w dalszych pracach.
    Ugotować 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, skrobią na gładką masę. Mleko z mąkami wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić i całkowicie wystudzić, często mieszając. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać masę w kilku turach. Masę wstawić na ok. 30 min do lodówki.
  • Babka Duszek 2. Babkę ułożyć na talerzu. Do środka wsypać cukierki.
  • Babka Duszek 3. Górny rant dużej babki posmarować masą.
  • Babka Duszek 4. Na babce ułożyć na małą babeczkę. Całość posmarować masą, nadając kształt duszka. Wygładzić postać.
  • Babka Duszek 5. Z 3 ciastek Oreo pozbyć się przełożenia, zeskrobując nożem. Nożem wyciąć oczy i nadać kształt ust. Pozostałe ciastka rozkruszyć i obsypać wokół Duszka. Z masy dorobić łapki.
  • Babka Duszek 6. Jeżeli dziurka (komin) jest duży i babka nie przejdzie wilgocią, to w czasie krojenia wysypią się cukierki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Masa Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować