*keksówka o długości 30 cm
Składniki:
5 jajek
2 szklanki maki
250 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie kisielu truskawkowego
łyżka kakao
łyżka suchego maku
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cyrtyny
cukrowa posypka
Sposób przygotowania przepisu:
babka tulipan
1.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta partiami wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Powoli zmiksować. Białka ubić na pianę i dodać, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Keksówkę wyłożyć papierem i wyłożyć najpierw ciasto z makiem, później z kisielem a na końcu z kakao. Dużym nożem zrobić nacięcie w cieście, przez środek na całej długości foremki. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec około godziny, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem babkę. Wierzch posypać cukierkami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze