Babka budyniowa(szybka)

4.51 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka budyniowa to doskonałe ciasto na weekend lub gdy chcemy przygotować smaczne i szybkie ciasto do kawki. Mogę śmiało powiedzieć, iż jest to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często piekę. Doskonale smakuje z kubkiem herbaty lub kawy. Co ważne to ciasto możecie przygotować razem z dziećmi, na pewno chętnie pomogą. Moim zdaniem nie ma smaczniejszej i szybkiej babki jak właśnie babka budyniowa.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml śmietany 12%
    180 g budyniu waniliowego(3 opakowania)
    120 g cukru pudru
    100 g maki pszennej
    100 g cukru
    80 g skórki pomarańczowej
    50 ml wrzącej wody
    30 ml soku z cytryny
    8 g proszku do pieczenia
    5 jajek
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki

Babka budyniowa(szybka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę mieszamy do momentu powstania lukru. Lukrem polewamy wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować