Babka cytrynowa zaparzana mlekiem

4.35 (204 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna, wilgotna babka cytrynowa. Babkę zaparzamy gorącym mlekiem. Ja zrobiłam babkę cytrynową, ale cytrynę można pominąć, i zrobić zwykłą waniliową. Przepis na dużą formę i jak najbardziej go polecam...

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g masła
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 jajka
    1,5 szkl cukru
    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i starta skórka z jednej cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.35 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki Desery

Babka cytrynowa zaparzana mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i całość zagotowujemy.
  • 2. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Do ubitych jajek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko z masłem; miksując na niskich obrotach. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia miksujemy krótko tylko do połączenia składników.
  • 3. Dużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 160st około 45-50 minut do suchego patyczka.
  • 4. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy, lukrem polewą czekoladową lub cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować