bardzo smaczna, wilgotna babka cytrynowa. Babkę zaparzamy gorącym mlekiem. Ja zrobiłam babkę cytrynową, ale cytrynę można pominąć, i zrobić zwykłą waniliową. Przepis na dużą formę i jak najbardziej go polecam...
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1,5 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i starta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
Babka cytrynowa zaparzana mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i całość zagotowujemy.
2.Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Do ubitych jajek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko z masłem; miksując na niskich obrotach. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia miksujemy krótko tylko do połączenia składników.
3.Dużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 160st około 45-50 minut do suchego patyczka.
4.Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy, lukrem polewą czekoladową lub cukrem pudrem
Komentarze