Babeczki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te babeczki swój kolor, zapach i smak zawdzięczają cytrynie. Są miękkie, delikatne i puszyste.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g cukru
    125 g masła
    3 jajka
    cytryna
    200 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki cukru pudru (na lukier)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Lukier

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na tarce o drobnych oczkach trzemy skórkę cytryny. Z cytryny wyciskamy sok. Łyżkę soku zostawiamy na lukier. Oddzielamy żółtka od białek.

    Ucieramy masło z cukrem.
    Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo wlewamy sok z cytryny i dokładamy skórkę. Mieszamy.

    Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę łączymy drewnianą łyżką z przygotowaną masą.

    Napełniamy papierowe papilotki ciastem.

    Babeczki cytrynowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Kiedy są już zimne polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru roztartego w łyżce soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować