Babeczki cukiniowo-cytrynowe

3.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, mięciutkie i wilgotne muffinki, które zrobicie dosłownie w kilka chwil.

Dzięki cukinii długo zachowują świeżość. Cukinia w cieście jest zupełnie niewyczuwalna a babeczki mają lekki cytrynowy zapach i smak.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babeczki:

    2 szkl mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    3/4 szkl cukru

    3/4 szkl oleju

    jajko

    1/2 szkl mleka

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    sok i skórka otarta z 1/2 cytryny

    1 szkl startej na dużych oczkach cukinii (1 mała sztuka)


    Lukier:

    1 szkl cukru pudru

    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki cukiniowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki: W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej, rózgą wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Wszystko ze sobą połączyć łyżką, na końcu dodając startą cukinię oraz sok i skórkę z cytryny.

    Ciasto przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek.


    Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Polać ostudzone babeczki.

Porady

Z tego przepisu wyjdzie 8 większych lub 10-12 mniejszych muffinek, w zależności od wielkości foremek jakie użyjesz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować