Azjatycki kurczak z kopytkami

2.83 (6 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Połączenie dwóch kuchni świata na talerzu tworzy coś niezwykle wyjątkowego

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 duże piersi z kurczaka
    - 20g mąki Basia
    - 20g masła
    - 4 ząbkiw czosnku
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 2 łyżki octu
    - 2,5 łyżki miodu (wielokwiatowy)
    - sezam
    - chili w płatkach
    - sól, pieprz
    - olej
Wystaw ocenę:

2.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Azjatycki kurczak z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Posypać solą, pieprzem oraz płatkami chili. Dokładnie wymieszać. Następnie do worka foliowego wsypujemy mąkę i dodajemy mięso. Potrząsamy workiem, aby mąka obtoczyła kawałki kurczaka. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy mięso do zrumienienia. Do obsmażonego już mięsa dodajemy masło i rozpuszczamy je, a następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, ocet, sos sojowy oraz miód. Wszystko razem mieszamy do uzyskania lepkiej konsystencji. Na sam koniec dodajmy wcześniej przygotowane kopytka i mieszamy to wszystko razem. Posypujemy sezamem (może być prażony). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sos sojowy Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować