Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Święta, święta i po świętach niestety czas wracać znowu do swoich obowiązków prasowych. Do tego zrobiło się bardzo zimno, dlatego dzisiaj robimy kurczaka teriyaki z pysznymi kopytkami szpinakowymi. Cieplej się zrobiło? Mam nadzieję; )

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak teriyaki:
    1 pierś z kurczaka
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka octu ryżowego
    1 łyżka miodu
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka startego imbiru
    ½ łyżki oleju sezamowego
    garść czarnego sezamu
    Kopytka:
    500g ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    2-3 garści świeżej bazylii
    szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Jajko Sosy

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, starty imbir i czosnek. Zagotowujemy i przestudzamy. Następnie gotujemy ziemniaki. Studzimy, przepuszczamy przez praskę i wykładamy na blat. Wsypujemy oba typy mąki, jajko i wyrabiamy delikatne gładkie ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i znów wyrabiamy. Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia, wyławiamy łyżką cedzakową. W tym samym czasie rozgrzewamy sos i wkładamy pokrojone w paski kawałki kurczaka. Smażymy z obu stron i podajemy z kopytkami. Polewamy pozostałym na patelni sosem i posypujemy sezamem z wierzchu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować