Aromatyczny , pyszny sernik czekoladowo bananowy.

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto sernik z dodatkiem bananów, na ciemnym, kruchym cieście i z polewą z czekoladową.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g bananów
    200 g cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 jajka
    1 łyżeczka kakao
    80 g masła
    300 g serka mascarpone
    szczypta soli
    120 g mąki pszennej
    300 g twarogu sernikowego, mielonego
    czekolada deserowa
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Aromatyczny , pyszny sernik czekoladowo bananowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy kakao, masło i szczyptę soli, całość siekamy nożem. Dodajemy jedno żółtko, 50 g cukru pudru i szybko zagniatamy kruche ciasto.
    Natłuszczoną formę (tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki.
    Po schłodzeniu pieczemy 10 minut w temp. 200°C i odstawiamy do wystygnięcia.
    Mieszamy twaróg i serek mascarpone.
    Obieramy banany i kroimy je w kostkę.
    Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy.
    Ubite na sztywno białka przekładamy do masy serowej, dodajemy również banany i ostrożnie mieszamy dużą łyżką.
    Wyrobioną masę serową przekładamy na podpieczone ciasto, wygładzamy wierzch i pieczemy w temp. 170°C, ok. 30 minut. Po tym czasie pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy.
    Po wystudzeniu sernik wyjmujemy z formy.
    Czekoladę z mlekiem roztapiamy w łaźni wodnej i wylewamy cienką warstwą na serniku, odstawiamy do wystudzenia.

Porady

Sernik smakuje jeszcze lepiej po odstawieniu w chłodne miejsce, na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować