Aromatyczny , pyszny sernik czekoladowo bananowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy kakao, masło i szczyptę soli, całość siekamy nożem. Dodajemy jedno żółtko, 50 g cukru pudru i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Natłuszczoną formę (tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu pieczemy 10 minut w temp. 200°C i odstawiamy do wystygnięcia.
Mieszamy twaróg i serek mascarpone.
Obieramy banany i kroimy je w kostkę.
Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy.
Ubite na sztywno białka przekładamy do masy serowej, dodajemy również banany i ostrożnie mieszamy dużą łyżką.
Wyrobioną masę serową przekładamy na podpieczone ciasto, wygładzamy wierzch i pieczemy w temp. 170°C, ok. 30 minut. Po tym czasie pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy.
Po wystudzeniu sernik wyjmujemy z formy.
Czekoladę z mlekiem roztapiamy w łaźni wodnej i wylewamy cienką warstwą na serniku, odstawiamy do wystudzenia.
Porady
Sernik smakuje jeszcze lepiej po odstawieniu w chłodne miejsce, na drugi dzień.
Komentarze