Czekoladowo bananowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy spód: masło rozpuszczamy, herbatniki kruszymy na pył i łączymy z płynnym masłem. Tak przygotowany spód wykładamy do formy i obciążamy aby się ugniótł.
2.Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Następnie gotujemy 1 szkl mleka i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dalej w pół szkl gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i lekko przestudzoną wlewamy do mleka.
3.Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierając dodajemy żółtka, a następnie gdy masa będzie już puszysta i gładka dodajemy serki waniliowe. Następnie bardzo powoli dodajemy mleczną żelatynę i miksujemy wszystko na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec bezpośrednio do masy ścieramy na tarce gorzką czekoladę i mieszamy.
4.Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu gęsto, układamy pokrojone w plasterki banany lekko wciskając je w masę. Wkładamy sernik na 5 minut do lodówki a następnie zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarze