Czekoladowo bananowy sernik na zimno

4.49 (173 ocen)

Uwielbiam serniki na zimno, często robię różne rodzaje a ten najbardziej przypadł do gustu rodzinie.

Składniki:

  • Masa: 20 dag masła roślinnego, 3/4 szkl cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 600 g serka waniliowego homogenizowanego, 1 szkl mleka, 3 łyżki żelatyny, 2 galaretki cytrynowe. Spód: 100 g masła roślinnego, 250 g herbatników o smaku czekoladowym. Dodatkowo: 4 banany, 60 g gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Czekoladowo bananowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spód: masło rozpuszczamy, herbatniki kruszymy na pył i łączymy z płynnym masłem. Tak przygotowany spód wykładamy do formy i obciążamy aby się ugniótł.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Następnie gotujemy 1 szkl mleka i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dalej w pół szkl gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i lekko przestudzoną wlewamy do mleka.
  • 3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierając dodajemy żółtka, a następnie gdy masa będzie już puszysta i gładka dodajemy serki waniliowe. Następnie bardzo powoli dodajemy mleczną żelatynę i miksujemy wszystko na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec bezpośrednio do masy ścieramy na tarce gorzką czekoladę i mieszamy.
  • 4. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu gęsto, układamy pokrojone w plasterki banany lekko wciskając je w masę. Wkładamy sernik na 5 minut do lodówki a następnie zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować