Tort czekoladowo-bananowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Obłędnie czekoladowy, wilgotny i pyszny

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 1 biszkopt (upiec musimy 3)
    3 jajka
    ¼ szklanki mąki tortowej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    Ok. ½ szklanki cukru
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Czekoladowy krem
    ¾ l mleka
    3 budynie czekoladowe
    6 łyżek cukru
    1 gorzka i ½ tabliczki czekolady mlecznej
    1 kostka masła

    Oraz 3 średnie banany

    Polewa
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    ¾ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort czekoladowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. pod Koniec ubijania wsypać etapami cukier. Po chwili ucierania dodać żółtka i krótko zmiksować. Do masy wsypać przesiane mąki z proszkiem oraz kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22cm i pieczemy w 160 stopniach ok. 12 minut do suchego patyczka. W taki sam sposób i z takich samych proporcji upiec jeszcze 2 biszkopty.

    Większą część mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałej wymieszać budynie i wlać na gotujące się mleko. Gotować stale mieszając aż dobrze zgęstnieją. Ostudzić i utrzeć z miękkim masłem. Dodać rozpuszczone i ostudzone czekolady i zmiksować.
    W jednym z krążków biszkoptowych wykrawamy środek tak żeby zostały tylko boki biszkopta.
    Pierwszy krążek ponczujemy zaparzonym wcześniej i ostudzonym cappuccino czekoladowym a następnie wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy krążkiem biszkoptowym bez środka i układamy w nim obrane i pokrojone kawałki bananów a następnie nakładamy na nie1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim krążkiem i pozostałą częścią kremu smarujemy tort. Następnie odstawiamy tort do całkowitego stężenia do lodówki na kilka godzin.


    Przesiany cukier i kakao mieszamy z mlekiem na gęstą papkę . Dolewamy partiami gorące rozpuszczone masło i stale mieszamy aby się ładnie wszystko połączyło. Gotową polewą oblewamy tort i dekorujemy wedle uznania. Ja swój udekorowałam ciasteczkowymi drażami, czekoladkami, cukierkami oraz czekoladowymi trójkącikami ( zrobione zostały na foli transferowej do czekolady )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować