Tort czekoladowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. pod Koniec ubijania wsypać etapami cukier. Po chwili ucierania dodać żółtka i krótko zmiksować. Do masy wsypać przesiane mąki z proszkiem oraz kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22cm i pieczemy w 160 stopniach ok. 12 minut do suchego patyczka. W taki sam sposób i z takich samych proporcji upiec jeszcze 2 biszkopty.
Większą część mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałej wymieszać budynie i wlać na gotujące się mleko. Gotować stale mieszając aż dobrze zgęstnieją. Ostudzić i utrzeć z miękkim masłem. Dodać rozpuszczone i ostudzone czekolady i zmiksować.
W jednym z krążków biszkoptowych wykrawamy środek tak żeby zostały tylko boki biszkopta.
Pierwszy krążek ponczujemy zaparzonym wcześniej i ostudzonym cappuccino czekoladowym a następnie wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy krążkiem biszkoptowym bez środka i układamy w nim obrane i pokrojone kawałki bananów a następnie nakładamy na nie1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim krążkiem i pozostałą częścią kremu smarujemy tort. Następnie odstawiamy tort do całkowitego stężenia do lodówki na kilka godzin.
Przesiany cukier i kakao mieszamy z mlekiem na gęstą papkę . Dolewamy partiami gorące rozpuszczone masło i stale mieszamy aby się ładnie wszystko połączyło. Gotową polewą oblewamy tort i dekorujemy wedle uznania. Ja swój udekorowałam ciasteczkowymi drażami, czekoladkami, cukierkami oraz czekoladowymi trójkącikami ( zrobione zostały na foli transferowej do czekolady )
Komentarze