Arbuzowe ciasto z kruszonką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Spód, wierzch i boki to kruche ciasto, a środek to masa arbuzowa-budyniowa. Świetny sposób na wykorzystanie arbuza którego nie daliśmy radę zjeść

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    200 g masła
    50 g cukru pudru

    Arbuzowy budyń:
    1200 g arbuza ze skórką (700 g bez skórki)
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Pieczeń

Arbuzowe ciasto z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Drugą część ciasta wyłożyć boki tortownicy na wysokość ok. 4 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, podpiec ok. 10 minut.

    Arbuz oddzielić ze skórki, wyjąć pestki, zmiksować blenderem. Przelać do rondelka (będzie ok. 2 i 1/2 szklanki przecieru), dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
    Budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody. Rondelek zdjąć z palnika, mieszając wlać budyń, ponownie wstawić na palnik, mieszając gotować do zgęstnienia przez ok. 30 sekund.
    Gorący budyń arbuzowy wylać na gorące (prosto z piekarnika) ciasto,wyrównać.
    Na wierzch zetrzeć pozostałą trzecią część ciasta.
    Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec jeszcze ok. 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować