Arbuzowe ciasto z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Drugą część ciasta wyłożyć boki tortownicy na wysokość ok. 4 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, podpiec ok. 10 minut.
Arbuz oddzielić ze skórki, wyjąć pestki, zmiksować blenderem. Przelać do rondelka (będzie ok. 2 i 1/2 szklanki przecieru), dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
Budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody. Rondelek zdjąć z palnika, mieszając wlać budyń, ponownie wstawić na palnik, mieszając gotować do zgęstnienia przez ok. 30 sekund.
Gorący budyń arbuzowy wylać na gorące (prosto z piekarnika) ciasto,wyrównać.
Na wierzch zetrzeć pozostałą trzecią część ciasta.
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec jeszcze ok. 45-50 minut.
Komentarze