Pianka;
300 g arbuza bez skórki i pestek
2-3 łyżki miodu
200 ml śmietany 30%
1 łyżka ekstraktu wanilii lub laska wanilii
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/2 cytryny
tortownica 22cm, dno wyłożone papierem do pieczenia
Galaretka:
350 g arbuza bez skórki i pestek
1 galaretka arbuzowa lub cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
sok z 1/2 cytryny
Poncz :
3/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
kilka kropli aromatu cytrynowego
Ciasto arbuzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić. Partiami dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przelać do formy i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu, biszkopt przeciąć.
2.Arbuz do pianki, zmiksować blenderem i zagotować z wanilią i sokiem z cytryny. Dodać miód i żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Całość schłodzić, tyle żeby żelatyna nie stężała.
3.Składniki ponczu wymieszać i nasączyć blaty. Na jeden nałożyć obręcz.
4.Śmietanę ubić, dodać płynny arbuz z żelatyną. Gdy pianka zacznie lekko tężeć, wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki.
5.Galaretka: Arbuz zmiksować blenderem i zagotować z sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na schłodzone ciasto i ponownie wstawić do lodówki.
6.Dowolnie udekorować. U mnie dekoracja z białej i ciemnej czekolady.
Porady
U mnie pianka i galaretka jest bez dodatku cukru, z niewielką ilością miodu. Oczywiście można dodać cukru, według swoich upodobań smakowych.
Komentarze