Ciasto arbuzowe

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Pyszne, delikatne i dzięki dużej ilości arbuza, orzeźwiające.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Pianka;
    300 g arbuza bez skórki i pestek
    2-3 łyżki miodu
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżka ekstraktu wanilii lub laska wanilii
    4 łyżeczki żelatyny
    sok z 1/2 cytryny

    tortownica 22cm, dno wyłożone papierem do pieczenia

    Galaretka:
    350 g arbuza bez skórki i pestek
    1 galaretka arbuzowa lub cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny
    sok z 1/2 cytryny

    Poncz :
    3/4 szklanki wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka miodu
    kilka kropli aromatu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Ciasto arbuzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto arbuzowe 1. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić. Partiami dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przelać do formy i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu, biszkopt przeciąć.
  • Ciasto arbuzowe 2. Arbuz do pianki, zmiksować blenderem i zagotować z wanilią i sokiem z cytryny. Dodać miód i żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Całość schłodzić, tyle żeby żelatyna nie stężała.
  • Ciasto arbuzowe 3. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć blaty. Na jeden nałożyć obręcz.
  • Ciasto arbuzowe 4. Śmietanę ubić, dodać płynny arbuz z żelatyną. Gdy pianka zacznie lekko tężeć, wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki.
  • Ciasto arbuzowe 5. Galaretka: Arbuz zmiksować blenderem i zagotować z sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na schłodzone ciasto i ponownie wstawić do lodówki.
  • Ciasto arbuzowe 6. Dowolnie udekorować. U mnie dekoracja z białej i ciemnej czekolady.

Porady

U mnie pianka i galaretka jest bez dodatku cukru, z niewielką ilością miodu. Oczywiście można dodać cukru, według swoich upodobań smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować