Ciasto arbuzowe - lekkie i orzeźwiające

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oto mój pomysł na ciasto z arbuzem. Polecam, bo wyszło pyszne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    WARSTWA ARBUZOWA
    pół arbuza
    2 galaretki truskawkowe

    MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA
    200 ml śmietany 30%
    300 g jogurtu greckiego
    4-6 łyżeczek cukru pudru
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    50 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto arbuzowe - lekkie i orzeźwiające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu z biszkoptu zdjąć skórkę.
  • 2. WARSTWA ARBUZOWA
    Z arbuza wyjąć pestki. Specjalną łyżką wydrążyć kilkanaście kulek. Resztę miąższu zblendować na mus. Powinniśmy otrzymać ok. 800 ml musu, jeśli jest mniej należy dodać wody, a jeśli więcej odlać odpowiednią ilość. Mus zagotować, zdjąć z ognia i wsypać dwie truskawkowe galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Tężejący mus wylać na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki.
  • 3. MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA
    Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody. Pozostawić na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie szklankę z żelatyną włożyć do większego pojemnika z gorącą wodą i przykryć. Po kilku minutach żelatyna powinna być ponownie rozpuszczona.
    Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna, dodać jogurt grecki i jeszcze chwilę miksować. Następnie do letniej żelatyny dodać kilka łyżeczek kremu jogurtowo-śmietankowego i dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek. Dodać jeszcze jedną łyżkę kremu i ponownie wymieszać. Włączyć mikser na najwyższe obroty i wlać wymieszaną żelatynę. Chwilę miksować, po czym wyłożyć masę na warstwę arbuzową. Ciasto włożyć do lodówki.
    Gdy masa stężeje, udekorować wierzch kulkami z arbuza.

Porady

Tortownica 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować