Mrożony deser na bazie świeżego ananasa, zawierający tylko naturalną słodycz. Owocowe lody z pewnością będą hitem tego lata, pozwolą idealnie ugasić pragnienie kiedy żar leje się z nieba.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500g świeżego ananasa
3 łyżki soku z cytryny
125ml wrzątku
2 łyżki miodu
2 łyżki stewii w proszku
Ananasowy sorbet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasa obrać ze skórki, usunąć twardy środek, a miąższ pokroić w grubszą kostkę.
2.Wodę przestudzić, dodać miód, stewie i dokładnie wymieszać.
3.Kawałki ananasa przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować do postaci musu. Następnie wlać wodę wymieszaną z miodem, sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować blenderem.
4.Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin. Co pół godziny przemieszać aż do zamarznięcia.
Komentarze