Sorbet z czereśni

4.49 (158 ocen)

  • 60 min

Zdrowe, domowe lody

  • 60 min

Składniki:

  • - 500 g czereśni
    - sok z 1 cytryny
    - cukier do smaku (ok. 100 g)
    - 1 surowe białko
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Sorbety

Sorbet z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sorbet przed zamrożeniem 1. Czereśnie umyć i wydrylować. Owoce zmiksować lub zblendować. Papkę czereśniową wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Cukru dać tyle, aby masa czereśniowa miała dobry smak. Jeśli lubicie kwaskowe lody, można całkowicie zrezygnować z cukru.
    Widelcem do masy wmieszać białko jajka.
    Masę przelać do pojemników na lody lub do plastikowych pudełek na mrożonki.
    Zamrozić.
    Sorbet przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godz., żeby się lekko rozpuścił.
    Podawać pokrojony w kostki lub nałożony łyżką do lodów.

Porady

Białko do sorbetu można zastąpić łyżką mąki kukurydzianej lub 20 g glukozy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować