Ciasto Ambasador

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składa się z biszkoptu oraz dwóch kremów-kakaowo-rumowego z migdałami, orzechami i czekoladą oraz z cytrynowego. Ciasto elegancko wygląda i zapewniam, że każdemu posmakuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Duża keksówka 10x35cm lub blaszka 25x25cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***

    BISZKOPT

    -3 jajka

    -1/3 szklanka cukru

    -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

    -pół łyżeczki proszku do pieczenia



    KREM

    -1 litr mleka

    -2 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru

    -3 łyżki mąki ziemniaczanej

    -3/4 szklanki cukru

    -300 g masła



    Dodatkowo:

    -150 g obranych migdałów

    -150 g orzechów włoskich

    -1 czekolada mleczna 100 g

    -olejek rumowy i cytrynowy

    -pół łyżeczki kwasku cytrynowego

    -1,5 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ambasador Biszkopty

Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek polecam przygotować bazę kremów

    Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier oraz mąkę ziemniaczaną wszystko mieszamy, gotujemy mieszając by nie tworzyły się grudki. Ma nam powstać gęsty budyń. Budyń studzimy.

    BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy 3 żółtka-miksujemy.

    Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach.

    Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

    Przekładamy do niej ciasto
    i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 min grzanie góra-dół bez termoobiegu. Upieczony biszkopt studzimy, jeśli jest taka potrzeba ściany górę by był równy.
    Do miski dajemy 300g masła w temp pokojowej, ucieramy je na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

    Powstały krem dzielimy na dwie części, jedna ma być mniejsza.

    KREM I

    Orzechy włoskie oraz migdały siekamy.

    Czekoladę kroimy na małe kawałki. Wszystko razem mieszamy w misce.
    Do większej części kremu dodajemy migdały, orzechy, czekoladę oraz 1,5 łyżki kakao i ok pół olejku rumowego.

    Wszystko miksujemy-krem jest gęsty.
    Keksówkę wykładamy folią spożywczą (będzie łatwiej wyjąć ciasto)

    dajemy biszkopt, na biszkopt wykładamy krem. Wyrównujemy i wsadzamy do lodówki.
    KREM II

    Do mniejszej części kremu dodajemy pół łyżeczki kwasku cytrynowego oraz ok pół olejku cytrynowego. Wszystko miksujemy. Krem wykładamy na krem kakaowy. Wyrównujemy.
    Ciasto polecam posypać startą czekoladą.'

    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak by wszystko się pięknie przegryzło. I nasz ambasador gotowy :)

    Gorąco polecam, ciasto jest wspaniałe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować