Ciasto Ambasador

4.49 (177 ocen)

Kolorowe ciacho z dużą ilością kremu

Składniki:

  • Biszkopt ;
    9 jaj
    25 dkg cukru
    15 dkg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka wanilii w płynie lub cukier waniliowy
    9 łyżek ciepłej wody
    Masa:
    1litr mleka
    budyń waniliowy lub śmietankowy
    5 żółtek
    5 łyżek mąki kartoflanej
    1 łyżeczka wanilii
    1 szkl. cukru
    45 dkg. masła
    2 galaretki
    puszka ananasa
    10 dkg. rodzynek
    5 dkg czekolady deserowej
    1 łyżka kakao
    spirytus do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości , dodać wodę . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , wsypać do utartych żółtek , wymieszać . Białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z masą żółtkową . przelać do formy o wymiarach 36/22 cm .piec około 30 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części .
  • 2. Masa:
    W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń , mąkę i żółtka . Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią ,na gotujące się mleko wlać budyń ,zagotować . Masło utrzeć , do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus.
    Masę podzielić na dwie części ,do jednej dodać kakao ,rodzynki wcześniej sparzone , i pokrojoną czekoladę .
    Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia .
  • 3. Przełożenie placka :
    Biszkopt - masa ciemna - biszkopt - masa jasna - pokrojone ananasy - tężejąca galaretka.

Porady

Z tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny ( taki biszkopt lubi moja rodzinka ) , dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować