Ciasto ambasador - tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wymieszać i przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
Następnie dodawać partiami mąkę mieszając drewnianą łyżką do połączenia składników. W między czasie dodać wodę. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica - 26 cm, lub prostokątna 39x27) Piec w 180 stopniach ok 30 minut ( do suchego patyczka). Po ostudzeniu wyciągnąć z formy.
2.Ugotować budyń: z pół litra mleka odlać pół szklanki, w której dokładnie wymieszać żółtka oraz mąkę. Resztę mleka zagotować dodając cukry. Do gotującego się mleka dodać mieszankę żółtek. Pogotować jak budyń i odstawić do ostygnięcia.
3.Kostki masła utrzeć na pulchną masę. Stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń. Utrzeć do uzyskania gładkiej masy. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części.
4.masa I:
Do masy dodać kakao, pokruszoną czekoladę oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać.
5.masa II:
Do masy dodać pokrojony w kawałki ananas ( ok6 plastrów można zostawić do dekoracji), otartą skórę z cytryny, skórkę pomarańczy, sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
6.Galaretkę rozpuścić wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia.
7.Przełożenie:
Biszkopt ułożyć w formie, naponczować. Biszkopt posmarować ciemną masą, a następnie masą jasną. Na masie poukładać odłożone plastry ananasa. Całość zalać tężejącą galaretkę. Gotowy tort odłożyć do lodówki.
Smacznego:)
Porady
Biszkopt i budyń można przygotować dzień wcześniej.
Komentarze