Placek z jabłkami, migdałami i rodzynkami

0 (0 ocen)

Niepozorne z wyglądu ciasto kryje w sobie boski smak. Jabłka, migdały i cynamon to połączenie, któremu nie potrafię się oprzeć. I choć nie przepadam za rodzynkami, to w tym cieście wcale mi nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie. Ciasto to gości u mnie dość często już od kilkunastu lat.

Składniki:

  • Ciasto:

    200g masła
    3 jajka
    1 czubata szklanka cukru
    4 łyżki mleka
    1 1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Nadzienie:

    1 – 1 1/2 kg jabłek (waga przed obraniem i pokrojeniem)
    100g migdałów w płatkach
    50g rodzynek
    cynamon (według uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek z jabłkami, migdałami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z połową cukru i żółtkami. Dodać mleko i cukier waniliowyy. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia się skłądników. Ciasto rozsmarować na blasze o wymiarach 35x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone w plasterki jabłka, posypać rodzynkami, cynamonem i częścią migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec przez 20-25 minut.
  • 2. Ubić białka z resztą cukru, dodać trochę migdałów i rozprowadzić na podpieczonym cieście. Posypać resztą migdałów i piec jeszcze 20-25 minut.
    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować