Zupa ogórkowa z koperkiem i czosnkiem

5 (195 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gdy cały dom pachnie kiszonymi ogórkami, koperkiem i czosnkiem, domownicy zadziwiająco szybko, znajdują się w kuchni na obiad. Taka zupa jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale także super rozgrzewa.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu mięsnego
    4 ogórki kiszone
    ok. 1 szklanka zalewy od ogórków
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki masła
    2 marchewki
    1 pietruszka
    5 ziemniaków
    10 dag. boczku gotowanego
    2 listki laurowe
    5 ziaren czarnego pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka przyprawy koperkowej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa z koperkiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Pokrojony boczek wrzucam do garnka, podsmażam, dodaje masło i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany czosnek, podsmażam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszam, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotuję ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki, koperek, przyprawę z koperkiem i zalewę od ogórków, doprowadzam do zagotowania, gotuję ok. 10 minut, zaprawiam zmieszaną śmietaną z mąką, mieszam, doprowadzam do zagotowania. Całość próbuję, doprawiam solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Koper Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować