Gdy cały dom pachnie kiszonymi ogórkami, koperkiem i czosnkiem, domownicy zadziwiająco szybko, znajdują się w kuchni na obiad. Taka zupa jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale także super rozgrzewa.
Zupa ogórkowa z koperkiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojony boczek wrzucam do garnka, podsmażam, dodaje masło i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany czosnek, podsmażam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszam, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotuję ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki, koperek, przyprawę z koperkiem i zalewę od ogórków, doprowadzam do zagotowania, gotuję ok. 10 minut, zaprawiam zmieszaną śmietaną z mąką, mieszam, doprowadzam do zagotowania. Całość próbuję, doprawiam solą i pieprzem.
Komentarze