rosolnik

4.49 (177 ocen)

  • 30 min

Tradycyjna rosyjska zupa bazująca na mięsnym wywarze, kiszonych ogórkach i kaszy. Zupa stanowi jakby połączenie naszego rosołu, ogórkowej i krupniku, bardzo syta i pełna aromatów.

  • 30 min

Składniki:

  • około 2 litrów wywaru mięsnego (miałam wołowo - drobiowy)
    5 średnich ogórków kiszonych
    1,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych
    3 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
    400 gramów ziemniaków
    1 średnia cebula
    3 łyżki kaszy jęczmiennej
    3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    maggi do smaku
    sól, pieprz
    siekana zielenina
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki kiszone

Rosolnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącego wywaru wsypać przepłukaną kaszę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 10 minut.
    Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
    Włoszczyznę wraz z posiekaną cebulą krótko przesmażyć na maśle, wrzucić do zupy, gotować do miękkości.
    Kiedy warzywa będą miękkie, wsypać drobno pokrojone ogórki, wlać kwas z ogórków, doprawić maggi, solą i pieprzem, zagotować, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę, wymieszać.
    Na talerzach posypać siekaną zieleniną.

Porady

Zamiast kaszy do zupy możemy wrzucić ryż. Zupę możemy również ugotować na wywarze drobiowym, wtedy będzie delikatniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować