Zupa ogórkowa z ryżem i koperkiem

4.5 (152 ocen)

Każdy z nas zna i przynajmniej raz w życiu jadł zupę ogórkową:). Przedstawiam ją w wersji nie z ziemniakami a z ryżem.

Składniki:

  • 200g karkówki
    500g ogórków kiszonych
    200g suchego ryżu
    2 łodygi selera naciowego
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    1 pęczek koperku
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    sól, pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z ryżem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry, które przekrawamy jeszcze na pół, zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
  • 2. Seler naciowy, koper i por drobno siekamy, ogórki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa poza ogórkami. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy ryż, gotujemy kolejne 15 minut.
  • 3. Na samym końcu dodajemy ogórki wraz z sokiem, który puściły. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować