Zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczna zupa kalafiorowa w odświeżonej, współczesnej wersji. Dodatek kurkumy poprawia smak i daje piękny kolor, a zmiana sposobu krojenia ziemniaków w cienkie półplasterki poprawia konsystencję i wygląd zupy :-). Smacznego!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 3 l zupy:

    pół małego kalafiora

    1 kalarepa

    4 małe ziemniaki

    1 pietruszka

    kawałek pora

    2 marchewki

    pół cebuli

    2 ząbki czosnku

    ćwiartka kapusty pekińskiej

    150g mrożonego lub świeżego groszku

    2 łyżki oleju

    po gałązce świeżego tymianku, rozmarynu, oregano (może być również suszony)

    ½ łyżeczki majeranku

    ½ łyżeczki kurkumy

    2 liście laurowe

    3 kulki ziela angielskiego

    pół łyżeczki ziaren kminku

    pieprz, sól

    szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do dużego garnka wlać 2l zimnej wody. Garnek ustawić na małym ogniu.

    2.Kolejno dodawać: tymianek, rozmaryn, oregano, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę, majeranek, pieprz, sól oraz olej.

    3.Czosnek obrać z łupinek i dodać w całości. Cebulę obrać, poszatkować w drobna kostkę, dodać do wywaru.

    4. Pietruszkę, marchew oraz seler, obrać, umyć i pociąć na drobną kostkę. Dodać do zupy.

    5.Pora pociąć w cienkie półplasterki i dodać do zupy.

    6.Dodać także groszek oraz pokrojoną w kostkę kalarepę.

    7. Gotować 30 minut.

    8. Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki, dodać do zupy, gotować 10minut.

    8. Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie półplasterki (ja kroję na mandolinie), przepłukać zimną wodą, dodać do garnka.

    9. Kapustę pekińska poszatkować na cienkie paseczki, dodać najpierw twardsze części a po 5 minutach gotowania pozostałe. Gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować