Wigilijne krokiety w panierce z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Krokiety z kapustą i grzybami robię często lecz na święta aby wzmocnić ich grzybowy smak do panierki wsypuję zmielone suszone grzyby.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Panierka w proporcjach
    15/20 gramów suszonych grzybów + 150 gramów bułki tartej
    jajko wymieszane z 2/3 łyżkami wody
    Ciasto na naleśniki
    ok. 2 szklanki mąki pszennej
    ok.1 szklanka mleka
    ok.1 szklanka wody może być gazowana
    2 jajka
    50 ml. oleju
    sól
    Farsz
    600/700 gramów kapusty kiszonej
    10/15 gramów suszonych grzybów
    1 mała cebula
    łyżka masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wigilijne krokiety w panierce z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę ciasto powinno być lejące nie za gęste aby usmażone naleśniki nie pękały podczas zwijania. Odstawiamy na 15/20 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. Farsz
    Grzyby do kapusty namoczyć dzień wcześniej następnie ugotować do miękkości odcedzić i pokroić.
    Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować w niewielkiej ilości wody.
    Cebulę pokroić w kosteczkę następnie zeszklić na maśle dodać pokrojone grzyby, całość przesmażamy.
    Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić dodać podsmażone grzyby z cebulą ,przyprawić solą i pieprzem ja dodaję jeszcze kilka kropel magi ale to już według uznania. Całość mieszamy.
  • 3. Gotowy farsz rozkładamy równomiernie na naleśniku, boki zawijamy do środka i zwijamy w rulon.
    Suszone grzyby mielimy i mieszamy z bułką tartą.
    Następnie panierujemy i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu. Musimy bardzo uważać aby się nie przypaliły panierka z suszonymi grzybami szybko ciemnieje podczas smażenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Panierka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować