Wegetariański kartoflak

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wegetariański kartoflak bez mięsa, skwarek i zwierzęcego tłuszczu. Jako dodany dodatek do masy ziemniaczanej jest natka pietruszki i drobno pokrojony szczypior. Bardzo polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • młode kartofle duże 5 szt.
    jajka kurze 2 szt.
    szczypior 1 pęczek
    natka pietruszki 2 garście drobno pokrojonej
    sól 1 płaska łyżka
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    majeranek 2 łyżki
    kasza manna 1-2 łyżki
    mąka pszenna 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariański kartoflak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegetariański kartoflak. 1. Obrane, wymyte kartofle trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę kartofli trzemy przez mniejsze oczka. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek, kaszę manną, drobno pokrojoną natkę pietruszki i drobno pokrojony szczypior, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  • Wegetariański kartoflak. 2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy masę kartoflaną, równamy, troszkę polewamy olejem rzepakowym po wierzchu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół.
  • Wegetariański kartoflak. 3. Upieczone lekko studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z kartoflakiem i odwracamy ją do góry dnem, upieczony kartoflak sam wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczony kartoflak upieczoną górą na wierzch.
  • Wegetariański kartoflak. 4. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować