Kartoflak

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

To danie ma wiele nazw, ale bez względu jak je nazywamy, zawsze smakuje wybornie, choć każdy ma nieco inny przepis. Ja chciałabym podzielić się z Wami moją wersją babki ziemniaczanej.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    4 jajka
    1 cebula
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz naturalny
    2 łyżki mąki pszennej
    tłuszcz do wysmarowania blachy
    20 dag boczku surowego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartoflak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć maszynce.
  • 2. Do ziemniaków dodać 4 jajka, sól, pieprz ziołowy, naturalny i dwie łyżki mąki pszennej. Wszystko wymieszać.
  • 3. Blachę posmarować tłuszczem i wlać masę. Na wierzch położyć cienko pokrojony, surowy boczek. Piec piekarniku nastawionym na 200 stopni około godziny.

Porady

Można udoskonalić babkę: 40 dag zmielonego mięsa, doprawić solą pieprzem, majerankiem i dodać pokrojoną cebulę uformować kulki. Połowę startych ziemniaków przełożyć na blachę, następnie włożyć kulki ziemniaczane i przykryć resztą masy ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować