Placek jest znakomitym dodatkiem do czerwonego barszczu . Smakuje doskonale na zimno jak i na cieplo .
60 min
Składniki:
Ciasto:
dwie i pół szklankij mąki tortowej,
pół szklanki letniego mleka,
kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
30 g świeżych drożdży,
jedna łyżeczka oleju roślinnego,
szczypta soli.
Farsz:
2 kg ziemniakow
2 cebule
30 dag boczku
garsc kaszy gryczanej
sol,pieprz, lyzka masla
1.Ciasto:
Mąkę wsypujemy do wcześniej przygotowanej miseczki. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnim mlekiem z wodą – mieszamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozrabiamy (około 10-15 minut) aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez maszynke . Boczek i cebule kroimy w kostke i smazymy na zloto . Do ugotowanych ziemniakow dodajemy sol i pieprz , maslo i surowa kasze gryczana dokladnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia . Do zimnych ziemniakow dodajemy usmazony boczek i cebulke . Mieszamy .
Z ciasta rozwalkujemy dwa placki . Farsz dzielimy na pol i wykladamy na srodek plackow . Nastepnie ciasto zlepiamy tak jak duza bulke . Wykladamy
na blache i rozplaszczamy na forme placka (trzeba uwazac aby nie przebic ciasta). Wierzch plackow smarujemy rozkloconym jajkiem . Pieczemy ok 1 godz w temp 200 stopni .
Komentarze