Kartoflak

4.49 (175 ocen)

  • 60 min

Placek jest znakomitym dodatkiem do czerwonego barszczu . Smakuje doskonale na zimno jak i na cieplo .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    dwie i pół szklankij mąki tortowej,
    pół szklanki letniego mleka,
    kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
    30 g świeżych drożdży,
    jedna łyżeczka oleju roślinnego,
    szczypta soli.
    Farsz:
    2 kg ziemniakow
    2 cebule
    30 dag boczku
    garsc kaszy gryczanej
    sol,pieprz, lyzka masla
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kartoflak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wsypujemy do wcześniej przygotowanej miseczki. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnim mlekiem z wodą – mieszamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozrabiamy (około 10-15 minut) aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
    Farsz:
    Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez maszynke . Boczek i cebule kroimy w kostke i smazymy na zloto . Do ugotowanych ziemniakow dodajemy sol i pieprz , maslo i surowa kasze gryczana dokladnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia . Do zimnych ziemniakow dodajemy usmazony boczek i cebulke . Mieszamy .

    Z ciasta rozwalkujemy dwa placki . Farsz dzielimy na pol i wykladamy na srodek plackow . Nastepnie ciasto zlepiamy tak jak duza bulke . Wykladamy
    na blache i rozplaszczamy na forme placka (trzeba uwazac aby nie przebic ciasta). Wierzch plackow smarujemy rozkloconym jajkiem . Pieczemy ok 1 godz w temp 200 stopni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować