Tort Rafaello

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny torcik rafaello w smaku przypominające prawdziwe czekoladki, u mnie ciasto kryje w sobie kokos, białą czekoladę, migdały,serek mascarpone oraz puszyste nasączone likierem kokosowym biszkopty. Torcika upiekłam narzeczonemu na jego imieniny 29 czerwca oczywiście z jego ulubionym samochodem BMW :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 16 cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    4 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    660 ml kremówki
    250 g serka mascarpone
    biała czekolada
    paczka wiórek kokosowych
    1/2 paczki migdałów
    kieliszek likieru kokosowego
    2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    opłatek jadalny
    cukrowe perełki serduszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rafaello 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Na końcu wmieszać olej. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni piec ok 20 minut. Po wystygnięciu przekroić na 4 części. Na ponczować likierem kokosowym.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Rafaello 3. Śmietanę kremówkę ubić, dodać serek mascarpone, rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę. 3 łyżki kremu odłożyć na rozetki. Na końcu wmieszać kokos oraz pokruszone płatki migdałów.
  • Rafaello 4. Ciasta przełożyć masą wierzch oraz boki tortu. Nałożyć opłatek. Dowolnie udekorować, boki obsypać wiórkami kokosu.
  • tort w przekroju 5. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować