Tort opium

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Co tu dużo mówić moja rodzinna uwielbia torty i każdy tort jaki przygotuje podawany jest opinii. Tort opium spotkał się z wyjątkowym przyjęciem. Nie wiem czyja to była zasługa. Czy mak w tym cieście odegrał wyjątkową rolę, a może krem kawowym. Nie wiem. Wiem za to, że ten tort spodoba się miłośnikom zarówno ciast czekoladowym , jak i miłośnikom nieoczywistych smaków. Tort opium to ciasto dobre i smaczne pod każdym względem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe
    350 g mąki pszennej
    180 g cukru
    50 g suchego maku
    30 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    7 jajek
    krem kawowy
    400 ml śmietany 30%
    200 g serka mascarpone
    150 g cukru pudru
    30 g kawy rozpuszczalnej kremowej
    15 g śmietanfixu
    krem czekoladowy
    400 ml śmietany 30%
    200 g serka mascarpone
    150 g cukru pudru
    30 g kakao
    15 g śmietanfixu
    dekoracja
    40 g wiśni dekoracyjnych
    nasączenie
    50 ml wody
    50 ml likieru czekoladowego
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Kawy

Tort opium - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.
    Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kawę rozpuszczalną. Miksuję.
    Krem czekoladowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kakao. Miksuję.
    Nasączenie: Mieszam ze sobą wodę i likier.
    Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem kawowym. Chłodzę 30 minut. Następnie wierzch i boki ciasta dekoruję kremem czekoladowym i wiśniami. Ciasto chłodzę dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa rozpuszczalna Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować