Torcik Rafaello

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Lekki biszkopt w połączeniu z puszystym kremem z dodatkiem migdałów i wiórek kokosowych czyli moja wersja torcika Rafaello.
Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale równie dobrze można użyć kokosowej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do przygotowania kremu można użyć serka mascarpone (nieco bardziej kaloryczna wersja) lub ricotty a nawet zwykłego serka twarogowego.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    Forma o średnicy 16 cm
    – 40 g mąki kukurydzianej
    – 4 jajka
    – 2 -3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
    – szczypta sody oczyszczonej
    Masa
    – 250 g serka ricotta lub mascarpone
    – 2 łyżki jogurtu greckiego
    – 2 -3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
    – 1 łyżka wiórek kokosowych
    – 1 łyżka płatków migdałowych
    Dodatkowo
    – 2 łyżki płatków migdałowych
    – 2 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Rafaello

Torcik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Rafaello 1. Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka – po każdym dokładnie miksując. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
    Masa
    Jogurt grecki miksujemy z serkiem ricotty/mascarpone. Dodajemy ksylitol lub inną substancję słodzącą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Miksujemy przez chwilę lub mieszamy łyżką. Przestudzony biszkopt dzielimy na pół. Jedną część smarujemy kremem (3/4 kremu) i przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch oraz boki. Następnie boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi a wierzch płatkami migdałowymi.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Torcik można dodatkowo udekorować kokosowymi kuleczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować