Sernik rafaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny i kremowy sernik z chrupiącą, kokosową bezą. Doskonały do niedzielnej kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:

    200 g ciasteczek zbożowych

    4 łyżki zmielonych migdałów

    4 łyżki wiórków kokosowych

    50 g rozpuszczonego masła


    Sernik:

    (składniki w temp. pokojowej)

    1 kg sera z wiadereczka

    1,25 szkl cukru

    2 łyżki cukru migdałowego

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    5 jaj + 2 żółtka

    łyżka ekstraktu waniliowego

    łyżka kwaśnej śmietany


    Beza:

    2 białka

    120 g cukru

    łyżeczka mąki ziemniaczanej

    100 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Rafaello

Sernik rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Dodać migdały, wiórki kokosowe i masło. Wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i uklepać. Spód sernika schłodzić w lodówce.


    Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Tortownice owinąć z zewnątrz podwójną warstwa folii aluminiowej. Wylać ser na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 60 minut. Po tym czasie wyłożyć piankę kokosową.



    Beza kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę wyłożyć na upieczony sernik. piec kolejne 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dosuszać bezę kolejne 30 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować